Ruud Splinten, geboren in Leiderdorp op 14 augustus 1991,
woont nu in Hoogezand.

Ruud Splinter begon op 10 jarige leeftijd met muziekles bij Muziekvereniging Kunstzin te Julianadorp. Hij volgde hier 3 jaar lang lessen op alt-hoorn en later euphonium. Omdat dit toch niet helemaal naar het zin was besloot hij in 2004 de overstap te maken naar Altsaxofoon. Dankzij de lessen van Aad Kloos behaalde Ruud zijn A, B, C & D Examen. Naast zijn lidmaatschap bij muziekvereniging Kunstzin heeft Ruud meermalen gespeeld bij Fanfare St. Ceacillia te Wervershoof en is hij van 2010 tot 2012 lid geweest bij het Noord Hollands Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Lieuwe de Jong.

Vanaf januari 2010 is Ruud begonnen met lessen bij saxofoniste Esther Hoek, hier werd de auditie voor het Prins Claus Conservatorium voorbereid. In Mei 2010 werd Ruud aangenomen in de vooropleiding waarna hij in september begon met zijn opleiding bij Peter Stam. Sinds 2013 worden de lessen afgewisseld tussen Peter en Femke IJlstra.

Na zijn afstuderen heeft Ruud de nodige ervaring opgedaan zowel qua orkestspel als solospel. Een aantal orkesten waarbij Ruud actief is geweest zijn:
– Fanfare CWO te Groningen
– Fanfare Joost Wiersma te Jistrum
– Fanfare Concordia te Middelstum
– Fries Jeugd Fanfare Orkest
– Nationaal Jeugd Fanfare Orkest

– Gruno’s Postharmonie te Groningen
– Harmonie orkest OBK Bennekom

– Het Noord Nederlands Orkest
– Groninger studentenorkest MIRA

Verder is Ruud actief in verschillende ensembles, het Highland Saxofoonkwartet en het saxofoonkwartet verbonden aan het Prins Claus Conservatorium, waarmee regelmatig gespeeld wordt bij verschillende aangelegenheden zoals symposiums, galeries en voor Radio 4.

Daarnaast geeft Ruud ook nog saxofoonles voor zowel beginners als gevorderden bij verschillende muziekverenigingen en scholen.

Enkele hoogtepunten uit zijn carrière tot op heden:
zijn eindexamen aan het conservatorium,
daarnaast het optreden net het Noord Hollands Jeugd Fanfare Orkest in Rastede (zie filmpjes) en de concerten met het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest in Hongarije.

Ruud is eigenlijk wel een echte alles eter, lekker eten maar ook zelf koken vindt hij dan ook erg fijn! Tot zijn absolute toppers behoren Sushi (Japans), Italiaans, maar ook heerlijke Nederlandse kost! Een echte no go is pindakaas!

Bezig zijn met zijn auto vindt Ruud een leuke bezigheid voor in de vrije tijd! Sleutelen, onderhoud en opknap werkzaamheden vullen de tijd van Ruud aardig in.
Verder gaat hij graag een dagje vissen, snoeken, snoekbaarzen, hoe groter hoe beter! Maar ook hier geldt, wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.

Concert met het NHJFO in Rastede:
/www.youtube.com/watch?v=7nWgkmKpxyQ

1 van mijn favoriete saxofoonstukken:
www.youtube.com/watch?v=fD4ad2Qmbko

1 van favoriete stukken voor Brassband, heb dit gespeeld met het NJFO in Hongarije (SUPER VET!):
www.youtube.com/watch?v=KNYJg-BRwfQ